Nieuwsbericht

'All you can learn' klinkt leuk. Maar is dat wel zo'n slim idee?

Voor werkend Nederland vormt een leven lang leren en zelfsturing van professionals terecht een prioriteit. In de snel veranderende arbeidsmarkt moeten werkgevers, management, HR en medewerkers aan de slag met leren, verbeteren en veranderen. Naast maatwerk training en coaching kunnen we binnen organisaties de volgende stromingen onderscheiden:

All you can learn (1) Persoonlijk budget

Een deel van de werkgevers verstrekt medewerkers een persoonlijk budget voor opleiding, coaching, ontwikkeling of duurzame inzetbaarheid. Het budget, een vast bedrag per jaar of percentage van de loonsom (vaak vastgelegd in de CAO) kunnen medewerkers jaarlijks naar eigen inzicht inzetten, ze moeten tenslotte zelfsturing toepassen.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 18% van de medewerkers bekend is dat er zo'n budget is en maar 40% van het budget wordt gebruikt en de rest dus zomaar verdwijnt.

De reden hiervoor is simpel: Medewerkers hebben geen idee waar in de praktijk te beginnen als het om persoonlijke- en professionele (loopbaan)ontwikkeling gaat.

Keuzestress

Het leeraanbod voor functionele kennis en vaardigheden is enorm. Professionals ervaren keuzestress en zien door de bomen het bos niet meer. Want: Hoe kun je een keuze maken uit het groeiende aanbod van 321.000.001 mogelijkheden?


All you can learn (2) Betaalabonnement

Een ander deel van de werkgevers investeert in een 'All you can learn' abonnement**. Voor een klein bedrag per maand kunnen medewerkers onbeperkt leren en kiezen uit een beperkter aantal, vaak tientallen, honderden of duizenden online leeractiviteiten.

De boodschap is: 'Hier heb je een inlogcode, succes!' Als medewerkers eenmaal tijd en energie hebben gestoken in het leren en opdoen van kennis is de reactie achteraf regelmatig: 'Leuk met wat anders te zijn bezig geweest, nu weer aan het werk'.


Hap - Slik - Weg

Een All you can learn abonnement lijkt op een All you can eat buffet. Bij dit concept staat kwantiteit voor de massa (nice to have) boven kwaliteit en aandacht. Voor weinig geld onbeperkt kunnen opscheppen geeft het gevoel dat we waar voor ons geld krijgen. In de praktijk is er echter sprake van verspilling. De meeste mensen scheppen meer op dan ze op kunnen en sommigen proppen zich zo vol dat ze er misselijk van worden.

Tijd is kostbaar.

Professionals zijn druk, ervaren stress maar van het gewenste leerresultaat zelfsturing, ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid of een leven lang leren is geen sprake. Op deze manier verspilt de werkgever én medewerker onnodig veel kostbare tijd, geld en energie. Dat kan ook anders.

Learn what you need (3) Medewerkers leren ontwikkelen

Aan kennis alleen heb je niets tot je er in de praktijk ook echt wat mee gaat doen. Voorkom dat je pas boven aan de ladder erachter komt dat je tegen de verkeerde muur omhoog bent geklommen. Ontwikkelen is het bewust omgaan met je leerproces, een leven lang leren.

Lerende organisaties investeren in de ontwikkeling van lerende professionals, zij leren medewerkers ontwikkelen. Iedere professional is uniek met zijn specifieke kennis, ervaring, achtergrond, dromen en ambities. Professionals hebben niet alleen werk, ze zitten ook in een bepaalde levensfase, hebben een privéleven en andere verantwoordelijkheden. De tijd die aan ontwikkeling kan worden besteed is daardoor beperkt.

Less is more

Pas wanneer de professional snapt waarom, hoe en wat hij leert, zijn bestemming kent en begrijpt wat hij nodig heeft (need to have) kan hij zelfsturing geven aan (loopbaan) ontwikkeling. Lerende professionals leren leeractiviteiten te kiezen die bijdragen aan het gewenste (leer)resultaat. Zij gaan bewuste keuzes te maken om het werken, leven en leren slim te combineren.

Next step

Alles is mogelijk als het willen, kunnen én doen in balans is. Gun je organisatie lerende professionals. Maak het werken aan ontwikkeling eenvoudig.

** Denk bij een 'All you can learn' abonnement aan bijvoorbeeld Good habitz, Icademy, Lynda, New Heroes, Online Academy, Skillstown, Studytube.